De verschillen tussen een blazer, colbert of kostuumjasje

Je hoort het constant door elkaar over hetzelfde kledingstuk. Je broertje kan een jasje een blazer noemen, je vader noemt het een colbert, je oma een jasje. Hebben ze nu allemaal gelijk of is het toch een wie van de drie? Na het lezen van dit artikel, weet je het.

Wat is nu precies een blazer?

Volgens Wikipedia is een blazer een sportief jasje gemaakt van een lichte stof. Oorspronkelijk was een blazer een marineblauw jasje met goudkleurige knopen, omdat het volgens de overlevering komt het door de commandant van de H.M.S Blazer, een Engels oorlogsschip uit 1837. Hij werd heel kort vooraf op de hoogte gesteld van het feit dat de toenmalige koningin Victoria het schip zou inspecteren, maar dat de uniformen er erg slecht uitzagen. De commandant heeft toen besloten dat er een nieuw uniform zou komen met een blauw jasje en een witte broek. Een ander verhaal is dat het komt van een roeiclub uit Cambridge, Lady Margaret van St. John’s College, die felrode jasjes droegen die schitterden.

In beide gevallen wordt gerept over een wat sportieve insteek, wat ook terugkomt in de verdere beschrijvingen. Veelal wordt ook de kleur genoemd die vaak afwijkt van de rest van de kleding, niet matchend zoals bij een kostuumjasje. Een belangrijk detail is echter de voering en de eerdergenoemde knopen, die bij een blazer vaak goudkleurig of zilverkleurig zijn.

blazer met goudkleurige knopen

Is een colbert dan anders?

Ja, een colbert is zeker anders dan een blazer. In tegenstelling tot een blazer heeft een colbert of colbertjasje geen panden, oftewel zijstukken van een jasje. Daarnaast is een colbert vaak net iets dikker qua stof dan een blazer of een kostuumjasje. Een colbert is vaak ook de meest extravagante qua patronen en stoffen, aangezien het meer bedoeld is om mee over straat te gaan.

En een jasje dan?

Voor het gemak hebben we het even over een kostuumjasje. Een kostuumjasje hoort bij een kostuum, waarbij een matchende pantalon hoort. Je kan het evengoed los dragen, maar het blijft wel horen bij een kostuum.

Dus wat zijn de verschillen tussen een blazer, een colbert of een jasje?

Een kostuumjasjes hoort bij een kostuum, een blazer is een soort kostuumjasje zonder matchende pantalon met goud- of zilverkleurige knopen en een colbert is een dikker, extravaganter jasje wat ook bedoeld is om ermee over straat te gaan.

Weet je nu wat je wil, een blazer, een colbert of toch een kostuumjasje? Je vindt ze allemaal bij ons in de winkel

Share this post
  , , , ,